Tetőfedő anyagok

Az épületek tetőzete, a fedélszék és annak szerkezete sokban függ attól, hogy milyen anyagú héjalás, azaz fedőanyag kerül a gerendavázra. A fedőanyagok választéka bőséges, és mindegyiknek vannak előnyös és bizonyos mértékben hátrányos tulajdonságaik. És persze fontos az esztétikum, a megjelenés és az egyéni ízlés is, ami jelentősen meghatározza az egész épület összképét. A döntésben talán segít az alábbi összeállításunk, amelyben röviden összefoglaljuk a különféle tetőfedő anyagok jellegzetességeit.

Bitumenes zsindely

Látszólag ezek a legolcsóbb tetőfedő anyagok, amelyeknek a különféle változatai színben és formájuk – hódfarkú, tégla, hexagon stb. – miatt igen változatos fedésképet adnak. A különféle méretű és alakú, adalékanyagokkal kevert hálós hordozó alapra készített bitumenes fedőelemeknek könnyű a felerősítése, még a különféle hajlított felületek befedésére is alkalmasak. Összességében azonban nem is olyan olcsó, mint gondolnánk, mert a felerősítésükhöz az egész tetőt deszkaborítással kell ellátni. Magának a tetőszéknek kevésbé kell robosztusnak lennie. A zsindelyelemek kisebb felületű tetőknél saját kezűleg is felrakhatók.

Bitumenes hullámlemezek

Szerkezetük többrétegű, hullámos felületi kialakításuk miatt nagyon rugalmasak. Kicsi a térfogatsúlyuk és törések, repedések nélkül darabolhatók, méretre szabhatók. Egyes gyártmányokon hosszirányú elasztikus ragasztó csík segíti a rögzítésüket.

A táblaméreteik elég változatosak és kicsi önsúlyuk miatt akár utólagos tetőfelújításokhoz is jól használhatók. Kisebb épületeknél saját kezűleg is a tetővázra erősíthetők. Ízlés kérdése, hogy mennyire dekoratívak az ilyen tetőfedések, ám tartósságuk és rugalmasságuk miatt elég hosszú az élettartamuk, és emellett kedvező az áruk is.

Fémlemezes tetőfedő anyagok

Ide sorolhatók a különféle fazonú cserepes lemezek, trapézlemezek. Anyaguk lehet horganylemez, horganyzott acéllemez vagy alumínium is. Változatos a profil kialakításuk, amely gyakran a régi cserépfedések alakját követi.

A kínálatuk meglehetősen bőséges, emellett könnyűek, a hagyományos cserepek súlyának csupán 1/10-e, ami könnyebb fedélszék kialakítását teszi lehetővé. További előnyűk, hogy tetőfelújí­tásoknál megtartható az eredeti tetőszerkezet, sőt még az eredeti fedőanyag is, ám ezekre külön tartóváz felerősítése szükséges. A cserepes lemezek használata különösen előnyös ilyen célokra, mert a fedésképe nagyon hasonló a cserépfedéséhez. Az alapanyagok korszerű bevonatrendszere miatt az ilyen lemezes fedőanyagok tartóssága optimális esetben akár 30 évet is elérheti. Nagyobb tetőfelületek héjalásához, tetőfelújításokhoz megfelelő szakemberek kellenek. Megemlítendők még az igényes, teljesen horganylemezből készült tetőfedő anyagok, amelyek hosszú évtizedekre garantálják a tetőhéjalások tartósságát. Teljesen karbantartás mentes, viharálló, és több évtizeden keresztül tökéletes védelmet biztosít az épületek fa szerkezeteinek. Tartósságuk és patinásan megnyerő külsejük miatt sokan kedvelik és alkalmazzák köz- és magánépületek tetőfedő anyagaként.

Égetett agyagcserepek

Ezek talán a leggyakrabban használt tetőfedő anyagok, amelyek változatos és tetszetős tetőburkolatok kialakítását teszik lehetővé. A leginkább használatos hódfarkú-, hornyolt- és ennek ikerfüles sajtolt változatai mellett sok egyéb korszerű és felületkezelt típus bővíti a választékukat.

Alkalmazhatók közepes és meredek hajlásszögű tetőhöz is. Sík, kúpos, és akár íves héjalások is kivitelezhetők velük. Előnyük, hogy az egyszerűbb tetőszékek mellett a megfelelő kiegészítő elemekkel gyorsan kialakíthatók a különféle héjalások. E mellett meglehetősen olcsók és tartósak az égetett agyagcserepek. Sőt, bontás után is újra felhasználhatók, illetve a törött darabok cserélhetők. Anyaguk fagyálló és nem gyúlékony. Ellenben masszívabb tetőszékszerkezeteket igényelnek, és 25 fok alatti tetőhajlás alatt nem alkalmazhatók. Mivel az agyagcserepek kezeletlen felületű változatainak jelentős a vízfelvétele, nedvesen megközelítheti a betoncserepek súlyát. Ezt a tetőszék kialakításakor már eleve számításba kell venni. A vízfelvételt azonban impregnálással jelentősen csökkenteni lehet, vagy eleve csökkentett vízfelvételű, ún. többgenerációs típusokat kell választani, amelyek garantáltan fagyállók, és kiváló a szín- és tartósságuk is.

Betoncserepek

Osztályozott kvarchomokból és cementből színezőanyagok hozzákeverésével sablonba préselt tetőfedő anyagok. Kiváló az időjárás-állóságuk, színtartók és széles a színválasztékuk. Kiváló a teherbírásuk, ám jelentős önsúlyuk miatt nagyon masszív tetőszék szerkezetet igényelnek. Egyes gyártmánytípusok felületkezelés nélküliek, míg mások víztaszító anyaggal impregnált felületűek, sőt festékkel felületkezelt változatok is beszerezhetők. Nagyon tartós fedések készíthetők belőlük, mivel minden kiegészítő elem és egyéb hozzávaló termék beszerezhető ezekhez az igen tartós tetőfedőanyagokhoz.

Pala tetőfedő anyagok

A természetes réteges kőzetanyagból hasítással előállított pala – kellő alakra formálást után – esztétikai hatású, nagyon tartós tetőfedő anyag. A csapadékvizet kiválóan elvezetik, és kis súlyuk mellett kellően rugalmas tetőhéjalások kialakítására alkalmasak, ezért nem is igényelnek különösen nagy teherbírású tetőszék szerkezeteket. E természetes tetőfedőanyag élettartama akár száz év is lehet. Az ilyen tetőfedések kialakítását csak e téren kellő gyakorlatot szerzett szakember képes minőségileg elkészíteni, különös tekintettel a különféle négyzet, téglalap és rombusz alakú lapokból, ideális és esztétikus fedéskép kialakítása miatt. Műemlék jellegű épületek tetőfedéséhez szintén gyakran alkalmazzák.

A műpala elemek viszonylag hasonló hatásúak a természetes palalemezekhez, ám ezek rostcement műszálak és cementes keverékből sajtolt, vagy hengerelt környezetbarát tetőfedő anyagok. A régebben használt azbesztcement helyett ma már korszerű, környezetbarát szálerősítőket használnak a gyártásukhoz. A különféle elemeik sík, vagy egyéb formára alakítottak, némelyek anyagukban vagy külső felületükön színezettek, esetleg felületkezeltek, így nagyon esztétikus és változatos tetők, sőt homlokzati burkolatok kialakítására is alkalmasak. Az anyaguk formatartása kiváló, az időjárási hatásoknak is jól ellenállnak, és nem is igényelnek különösebben masszív tetőszéket. Viszonylag olcsó, kedvelt tetőfedő anyag, amely bő szín- és méretválasztékban szerezhetők be.

Forrás: Ezermester