Szigetelő anyagok

Beltéri hőszigeteléshez

Bár számos szempont szerint célszerű inkább kívülről szigetelni egy épületet, de gyakran előforduló eset, hogy egy bizonyos épület külső hőszigetelése nem megvalósítható, például panelházak, vagy műemlék jellegű épületek esetén. Ilyen helyzetben javasolt a külső szigetelés helyett belső szigetelésalkalmazásával megoldani az épület hőszigetelését. A beltéri hőszigetelés történhet hőszigetelő festékkel, előtétfal alkalmazással üveg-, kőzet- vagy ásványgyapottal, továbbá könnyű polisztirol lapokkal (EPS30; EPS70).

Homlokzati hőszigeteléshez

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb épületnél a hőveszteség jelentős hányada (mintegy 40%) a rosszul szigetelt homlokzaton jelentkezik. A megfelelő homlokzati hőszigetelésrendkívüli mértékben csökkentheti fűtési költségeinket. A homlokzati hőszigeteléssel ellátott falazat hőszigetelő képessége akár 70 %-kal nőhet, így jelentős pénzt takaríthat meg egy háztartás éves szinten. A homlokzati hőszigetelés leggyakrabban homlokzati pihentetett polisztirolgrafitos polisztirol, XPS zártcellás polisztirol és kőzetgyapot hőszigetelő rendszerek alkalmazásával történik.

Lábazati hőszigeteléshez

Megfelelő lábazati hőszigetelés nélkül a csupasz lábazat nagyon erős hőhidat jelent, s minél jobban hőszigetelt a fal, annál rosszabb lesz a lábazati részen a helyzet. Ezenkívül számíthatunk még a nedvesség lecsapódására, penészesedésre, ami akár a padlóburkolatot is roncsolhatja. Ezért van szükség megfelelő lábazati szigetelés kialakítására. A lábazati szigetelő anyagok típusai nyíltcellás expert polisztirol lapok vagy XPS zártcellás polisztirol lapok attól függően, hogy a lábazat szigetelés csak talajszint feletti vagy a talajszint alatti részt is érinti.

Kőzetgyapot szigetelés

A kőzetgyapot szigetelés kedvező tulajdonságai miatt számos helyen alkalmazható – kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, jó hangszigetelő, tartós, nedvességre nem érzékeny, tűzálló, kiváló légáteresztő képességű, és a környezetre és az egészségre káros hatása sincs. Alkalmazása nagyon sokrétű mert az alacsonyabb testsűrűségűek tetőtér beépítésnél, válaszfalak, előtét falak, padlásfödémek szigeteléséhez használható, míg a nagyobb testsűrűségűek pedig aljzatbeton szigeteléshez és utólagos légáteresztő kőzetgyapot hőszigetelő rendszerekhez is már kiválóan használhatók.

Ecose ásványgyapot szigetelés

Az üveggyapot egy új generációja az ECOSE Technology- val készített ásványgyapot. 5 évig tartó kutatási munkák eredményeként született meg a forradalmian új, formaldehid-mentes, bio-alapú kötőanyag technológia. A kőolaj alapanyagú vegyipari anyagok helyett az új kötőanyag és a természetesen előforduló és / vagy újrahasznosított nyersanyagok felhasználásával gyártják az ECOSE ásványgyapot szigetelőanyagokat. Alkalmazása nagyon sokrétű mert tetőtér beépítésnél, válaszfalak, előtét falak, padlásfödémekszigeteléséhez használható. Sokféle típusban (tekercses; táblás; alukasírozott) és hővezetési tényezővel (042;039;037;035;032 W/mk) kapható.

Üveggyapot szigetelés

Az egyik legelterjedtebb, legnépszerűbb, sokrétű szigetelőanyag. Kétféle termékcsoportot különböztetünk meg, az egyik a kisebb testsűrűségű tekercses üveggyapot szigetelés; (045;044;042) a másik pedig a nagyobb testsűrűségű tekercses és táblás üveggyapot szigetelés (039;037;035;032). Az üveggyapot szigetelés üvegből készített, hosszú, rugalmas, és vékony szálakból álló szigetelőanyag, melyeket kötőanyaggal vonnak be. Alkalmazása nagyon sokrétű mert tetőtér beépítésnél, válaszfalak, előtét falak készítéséhez a nagyobb testsűrűségű tekercses és táblás típusok, míg az alacsonyabb testsűrűségüekpadlásfödémekálmennyezetek szigeteléséhez használható.